Historieletaren

Antikt och kuriosa

Matsilver

Ute i retroshoppingen, vare sig det är hos antikhandlaren eller på loppis, stöter man ofta på nysilver och ibland en och annan silversked. Det som jag tycker är fascinerande är skaftens mönster. Här nedan visar jag några bilder på modeller som jag stött på. Dessa ligger ofta i en låda eller korg, bortglömda i en hög och bara väntar på att bli funna och komma till användning igen. Nysilver och riktigt silver är alltså något jag snöat in lite på. Så nu kan jag konstatera att jag blivit så pass intresserad att jag tagit mig till ett antikvariat för att hitta en bok om matsilver skriven av Bengt Bengtsson med titeln Matsilver förr och nu.

Av Bengtsson har jag fått veta en del intressant om silvrets historia i landet och hur det tydligen enligt källor nämnts att svenskarna under 1500-talet hade mycket silver att visa upp. Silver hängdes under 1700, 1800-talet ofta upp för beskådan i hem så att besökaren kunde veta hur mycket man var god för. Sverige hade alltså rykte om sig att vara bra på silver.

Tydligen var kniven det bestick som användes fram till stormaktstiden och sedan gjorde skeden och gaffeln i turordning sitt intåg. Den dåtida skeden som användes kallades ofta för brännvinssked eller bondsked och hade ett runt skedblad och ett kort massivt skaft. Det viktiga i sammanhanget var kanske framförallt att man gick runt med egna bestick, det var inte något värden stod för. Det var först under 1700-talet som det matsilver vi tänker på idag började användas.  brännvinssked

De modeller som Bengtsson tar upp som tidlösa och kulturhistoriskt viktiga i sin kortare skrift, Matsilver förr och nu, är bestickserien Gammal svensk, Gammal fransk och Olga. Han rosar också modeller som Rosenholm och Uppsala. Hans text är förvisso skriven 1963 men utifrån lite googlande ser man att företagen som säljer matsilver fortfarande säljer dessa klassiska modeller.

Det nysilver man stöter på i affärerna ligger närmare vår egen tid och många är tillverkade hos företaget Mema/Gab har funnits sedan 1800-talet och ägs av Gense.  Idag är företaget Nordens största och en av Europas ledande producenter av silverbestick. Det produceras 25 modeller.

Chippendale, Disa, Gammal Dansk, Gammal Fransk, Haga, Herrgård, Ingrid, Rosenholm, Symfoni, Vasa och Uppsala är några av deras modeller. Modellerna är i silver och delvis i silver/nysilver.

Bildregister över matsilvermodeller

Ett av skälen till att matsilvret ligger bortglömt i en låda är att det behöver en del underhåll. Det behöver nämligen putsas för att se fint ut. Detta tar ju tid och TID är något som är dyrköpt idag. Jag tror dock, trots en del putsande, att en del nysilver/silver gör sig fint på nyårsbordet eller någon annan finare tillställning. Det är värt det helt enkelt!

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Källa: Bengt Bengtsson, Matsilver förr och nu, Ica förlaget, 1963

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Information

Detta inlägg publicerades på 31 mars, 2016 av i Silver och märktes , , , , , , , , .
%d bloggare gillar detta: