Historieletaren

Antikt och kuriosa

Svenskt silver

Sedan 1600-talet har Sverige haft ett rykte i världen av att vara bra på silver. Under vår stormaktstid, stilepok Renässansen fanns det många tyska silversmeder i storstäderna och runt omkring i landet. Vårt skråväsen var byggt efter tyskt mönster och vi skickade våra gesäller på gesällvandring till Tyskland.

Under Barockens tid inspirerades vi av Frankrike. Från denna tid är dryckeskannan det viktiga föremålet och ljusstakarna har spiralvridna skaft. Under Rokokon fortsätter vi att inspireras av Frankrike, men även av England och Nederländerna. Under denna tid blir kaffekannan det viktiga föremålet att visa upp. De var päronformade och dekorerade med knäckmönster, blommor, bladrankor och rocailler. Viktiga namn under denna tid är Kilian Kelson, Jacob Danielsson Lampa, Johan Bergengren (Kristianstad), Andreas Rönnow (Helsingborg).

Den gustavianska stilens silver är återhållsam och enkel. Kaffekannorna blir nu cylindriska och gräddkannor och sockerskålar skapas i antik stil. Viktiga namn från denna tid är Johan Lefler och Stephan Westerstråhle.

Under Karl Johanstiden påverkas silversmidet av tyskt och franskt mode. Silversmidet forsätter i antik stil med dekorativa element såsom sfinxer, gripar, delfiner och medusahuvuden. Viktigt namn under denna tid är Adolf Zethelius.

 

 

 

Källor:

Tunander, Britt och Ingemar, Svensk stilhistoria, Bonnier fakta, 1983

s.37, s.40, s. 47-48,

http://godsochgardar.se/antikt/satsa-pa-silver/

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: