Historieletaren

Antikt och kuriosa

Åseda glasbruk

Dessa  vaser kallas hundbensvas eller orkidéevas som är deras praktiska användAvlånga vaserningsområde. Vaserna passar dock väl till att bara visas upp som konstföremål i ett fönster eller i en bokhylla.  Dessa två vaser i grönt glas och de karaktäristiska bubblorna i vasernas fot skapades på Åseda glasbruk under 60-70-talet.

Glasbruket startades 1947 i Småland och ägdes av Grave och Baugner. Under 1974 köptes bruket upp av Kronabruken AB. Till en början skapades bland annat laboratorieglas men kom senare att skapa konstglas.  Brukets konstnärliga ledare hette Bo Borgström (1929-)och är också den person som har designat dessa vaser. Han började arbeta vid bruket 1961 och hade då redan gjort sig känd som keramiker.  Han ville, i tidens anda, skapa glas åt folket då han arbatde vid Åseda bruk. Ett glas med enkla, färgstarka färger men harmoniska linjer. Borgström har även arbetat hos Iittala.
Bruket lades ned 1978.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/smaland/orange-ar-fint-igen

http://www.signaturer.se/Sverige/BoBorgstrom.htm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Information

Detta inlägg publicerades på 1 januari, 2016 av i Glas och märktes , , , , , .
%d bloggare gillar detta: