Historieletaren

Antikt och kuriosa

Silverstämplar

Silver är en ädelmetall som har följt med oss genom historien. Är man ute och fyndar på auktioner och loppisar finns det flera saker man ska tänka på när man köper silver. Stämpeltecken är det som garanterar att du har, exempelvis en äkta silversked, i din hand.  Tecknen ger dig information om ursprung och ålder.

Stämplar har funnits på guld- och silverarbeten sedan 1485 då man började med mästarstämpeln. År 1689 inför guldsmedernas skråorganisation stadsstämpeln i hela Sverige.

Kattfotsstämplen införs av staten 1754 och bara fem år senare, 1759 införs. Den har en stämpel med tre kronor och ett S. Den lägsta silverhalten i Sverige är 830-tusendelars renhet. På silverobjekt kan det även stå 925.  Hittar du ett utländskt silver an du finna den internationella kontrollstämpeln är CCM som står för Common Control Mark. Den infördes 1975.

Konstnären eller tillverkarens stämpel finns också med i arbetet och här kan du finna en stämpelnyckel från Swedac. Silverklubben har mycket bra hemsida med hur du tolkar stämplarna,  årstabeller, ortsmärken samt finsk och norsk stämpling.

Det finns olika legeringsformer som man bör hålla koll på.  Rent silver (= kattfoten), Argent Hache (silverhack), Old Sheffield pläter och nysilver (ofta märkt NS). Nysilver är ett begrepp där föremål, är elektrogalvaniskt pläterade med ett tunt lager silver på ytan.

Silver sulfideras vilket innebär att den svartnar. Detta har att göra med att svavel finns i luften. Använd därför inte gummisnoddar för att sätta ihop matsilver, maträtter såsom lutfisk, ägg och gravlaxsås bör undvikas. Om de ska ätas bör besticken sköljas av direkt efter middagen.

 

Källor:

http://silverklubben.se/

http://www.sp.se/sv/units/weightsandmeasures/Assayoffice/Sidor/St%C3%A4mplar.aspx

Information

Detta inlägg publicerades på 29 december, 2015 av i Silver och märktes , , , , , , , .
%d bloggare gillar detta: