Historieletaren

Antikt och kuriosa

Retro, antik eller kuriosa?

För den som intresserar sig för gamla föremål finns en del begrepp att reda ut för att exempelvis lista ut hur gamla sakerna man har köpt med sig hem är. Antik betyder att föremålet är mer än 100 år gammalt. Retro kommer från franskans rétrospectif som betyder tillbakablickande. Att vara intresserad av retro innebär att du kan eller tycker om en svunnen tids trender. Jag kan till exempel kalla mig själv för retrofil eftersom jag är historienörd ända ut i fingerspetsarna.

Kuriosa är ett  ord som började användas i det svenska språket under 1800-talet. Det är en pluralform och i singularis heter det kuriosum för den som är intresserad av Svenska Akademins Ordboks förklaring. Ordet betyder rolig men inte livsviktig information om något. Ungefär i stil med  ”visste du att…”.

Sedan lång tid tillbaka finns tidskriften Antik & Auktion som beskriver tidsperioder, äldre objekt, inredning  och intervjuar människor

som älskar att omge sig av antika ting. Sedan 2011 har Scandinavian Retro publicerats och fokuserar på 1900-talets konst, design och inredning med spännande artiklar om framförallt 40-, 50- och 60-talen. I dessa två tidskrifter finns det experter som hjälper oss på vägen att förstå vad vi precis har köpt och historien bakom den.

Ett av mina favoritprogram är givetvis Antikrundan, som visats på svensk tv sedan 1988. I programmet reser Antikrundan runt i landet till olika orter där ortsbefolkningen tar med sig arvegods och loppisfynd och får dem värderade. Hela programmet är som en enda lång, rolig och lärorik lektion i Skandinavisk kulturhistoria.

Ett annat program som visats i tv och på streamingtjänsten Viaplay är Antiques Roadtrip. Programmet har jag följt slaviskt i några år.  Visst är man kanske lite speciellt funtad för att uppskatta serien men det

http://www.telegraph.co.uk/culture/tvandradio/7360745/Antiques-Road-Trip-Why-its-a-vintage-period-for-antiques-on-television.html

Anita Maning och David Barby från Antiques Roadtrip

egentligen är kriterierna för den perfekta tittaren är en kombination av shoppinglust och historieintresse.  I avsnitten reser tävlande engelska antikkännare och auktionsförrättare med varandra runt om i Storbritannien och fyndar i antikhandlares affärer. De säljer sedan de införskaffade prylarna på auktion. Den med mest vinst på auktion vinner. Programmet är roligt, lärorikt och fyllt av intressant fakta om brittiska platser och deras historia.

Källor:

http://linneassprakblogg.com/2009/09/11/aven-en-sprakkonsult-har-sina-flackar/

http://www.antikochauktion.se/

http://www.antikochauktion.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: