Historieletaren

Antikt och kuriosa

Jultallrikar

Jultallrikar finns i skrivande stund i mängder på antikaffärer och auktioner. Bara för några år sedan, under åren 2002 -2013, kunde vissa typer av tallrikar gå för flera tusen kronor. Idag år 2015 har samlartallrikar har fallit i värde på grunda av att utbudet är stort. Trots värdeminskningen är dock jultallriken ett dokument av en lång tradition där motiven ofta är gjorda av kända konstnärer och därmed har ett kulturellt värde. De kan  fortfarande, utan problem,  användas för att hängas upp på väggen eller att äta på.

Under 60-, 70-talet var tallriken jättepopulär och hade ett samlarvärde som till och med ledde till spekulationshandel. Den släpptes då redan till försäljning vid midsommar och kunde säljas vidare dyrt när alla upplagor var slutsålda framtill jul.

Bing och Gröndal 1895Bing och Grøndals första jultallrik 1895

Jultallriken börjar sin historia i Danmark. Företaget Bing och Grøndal var först ut med jultallriken år 1895 och Royal Copenhagen släppte sin första tallrik 1908. Tallriken var målad i blått och vitt och skapades med en speciell tryckteknik. Konstnärens design kopieras till en gipsform som utgav grunden till de tallrikar som tillverkades. Varje tallrik  handmålades sedan med en blå underglasyr som sedan brändes.

Efter Andra världskriget, från och med  år 1949, ökade efterfrågan av  äldre danska jultallrikar och även företag som exempelvis Bradford Exchange i Nordamerika  började importera och sälja dessa. Från jultallriken kom samlartallrikar med olika motiv att skapas. Under 80-talet kunde utbytet av samlartallrikar uppgå till 11 000 om dagen i USA och omfatta många fler företag än de ursprungligen intressanta danska företagen. Exempel på företag som sålde samlartallrikar var exempelvis Lalique, Orrefors, Limoges, Royal Doulton, Wedgwood  och Reed & Barton. Intresset var högt även under 1990-talet

Rörstrand började tillverka jultallrikar år 1968 med motiv skapade av Gunnar

Kopia av 20151201_191708

Gunnar Nylund, miniversioner av julmotiv 1978 till 1982

Nylund (1904-1997) . Dessa tallrikar tycker jag fungerar bra att använda vid ett julbord, motiven känns retro och tallriken är lagom stor för ex. sill och potatis eller någon dessert.  Andra roliga motiv kommer från Gustavsberg med bidrag från konstnären Stig Lindberg (1916-1982). Han är bland annat känd för den, just nu enormt eftertraktade Mon Amie -serien.

 

https://d2mpxrrcad19ou.cloudfront.net/item_images/513249/8983492_fullscreen.jpg
Jultallrikar, Gustavsberg, Stig Lindberg 80-tal

 

Min senaste upptäckt är de otroligt fina jultallrikarna från Bavaria porslin, målade i kobolt och 24 karats guld. Tallrikarna är utgivna av Nordiska samlarförbundet och har en konstnärssignatur som jag tyvärr inte kan tyda. Motiven härrör från Nya testamentet.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det viktigaste med jultallriken eller för den delen en samlartallrik är att den inte ska ha varit producerad en begränsad upplaga. Bavaria-jultallrikarna ovan är ex. enbart producerade i en upplaga av 5000 st. Motiven är ofta skapade av en känd konstnär och tallriken såld av ett ansett företag såsom Rörstrand eller Gustavsberg.

Jultallriken må ha sagt och gjort sitt sista på köpmarknaden men faktum kvarstår att den har spelat en stor roll i 1900-talets traditioner och plats många av våra hem. Har du en jultallrik i din ägo uppmanar jag dig att använda den. Se till att visa upp den eller duka fint med praktverken om du inte vill ha dem på väggen. Är det arvegods som inte faller dig i smaken råder jag dig att ge bort dem eller lämna in dem på närmaste loppis. Vem vet, kanske har de en framtid på någon annans vägg.

Källor

Sveriges Radio ”Värdet av en jultallrik”

https://en.wikipedia.org/wiki/Danish_Christmas_plates

https://bibliotek.kk.dk/biblioteker/blog/19-december-juleplatter

http://glassmenagerie.com/collector_plates.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: