Historieletaren

Antikt och kuriosa

Böhmiskt glas

 

Böhmiskt glas

Böhmiskt glas är tillverkat i Tjeckien och är så kallad kalikristall som slipats i olika mönster i enlighet med den Tjeckiska traditionen. Glastillverkningen växte fram i området under 1300-talet. Det Böhmiska glaset har varit populärt i vågor. Först under 1600-talet och sedan på nytt under 1820-talet.

Bilden ovan visar glastillverkarna Egerman Co’s typiska och världskända glasteknik. Företaget är den huvudsakliga leverantören av denna typ av glaskonst. Företaget har tagit namnet efter den man som började med denna konstform, Friedrich Egermann (1777 – 1864) från Nový Bor.

Egermann började tillverka rubinröda glas, slipat med barock-mönster i början av 1840-talet. Tydligen var tillverkningssättet så känsligt att hans rivaler ska ha brutit sig in i hans verkstad  för att stjäla hans anteckningsböcker för att kunna lista ut hemligheten. Det nya med den röda färgen var att han använde koppar-ioner för att färga glaset istället för guld som annars användes för färgningsprocessen.

Egerman är också känd för att ha uppfunnit det så kallade lityalinglas år 1829. Den får en marmorerad yta och påminner om ädelsten.

En av Egermanns samarbetspartner var Josef Lobmeyr som kom att bli Centraleuropas största glashandlare. Han sålde böhmiskt glas från och med 1823 i Wien.

 

Källor: http://www.egermann.cz/?go=products

http://www.astragold.com/home-astra-gold-bohemia-crystal-glass-shop/about-bohemian-glass/

http://www.cmog.org/article/tradition-avant-garde-bohemian-glass-1820-1935

http://www.glasswaretales.com/world-of-glassware/egermann

Information

Detta inlägg publicerades på 17 november, 2015 av i Glas och märktes , , .
%d bloggare gillar detta: