Historieletaren

Antikt och kuriosa

Pressglas

Det finns många begrepp att reda ut när du är ute efter ditt perfekta glas på loppis. Glastillverkningen ser lite olika ut.

Pressglas– när jag har tittat på olika loppisar har jag hittar en del vaser och fat som ser ut som bilden nedan. Pressglas var tydligen trendigt i Sverige under 1930-talet då det pågick en stor massproduktion. Idén att pressa glas kom från USA och kom till England och oss i Sverige under mitten av 1800-talet. För att pressa glaset används en gjutjärnsform med mycket mönster.

I Sverige var glasbruket Reijmyre först med att använda denna form under 1840-talet. På loppis är det svårt att veta hur gammalt pressglaset är eller från vilket företag då de oftast är omärkta. Ju mer ojämnheter och bubblor det finns i glaset desto äldre är glaset. Johan William Bergström, verksam vid Reijmyre har signerat sina pressglas med signaturen IWB

Eftersom pressglasset gjordes tillgängligt för alla på grund av masstillverkningen och det billigare priset kallades det för fattigmanskristall.

(Källa: http://www.sydsvenskan.se/hemma/vackert-glas-fran-forr  och http://www.vf.se/nyheter/karlstad/glas-har-blivit-en-livsstil-lars )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Information

Detta inlägg publicerades på 20 september, 2015 av i Okategoriserade och märktes , , , .

Navigation

%d bloggare gillar detta: